Home > Nyheter > Båtskandalen – solgte båter til krigsherre

Båtskandalen – solgte båter til krigsherre

May 21st, 2015

I fjor sommer ble Norge sjokkert av en avsløring Dagbladet gjorde om at norske krigsskip hadde blitt solgt til en Nigeriansk krigsherre.

Government «Tompolo» Ekpemupolo har ansvaret for å beskytte den Nigerianske kysten med sin private kystvakt, en stilling han nå har etter å ha drevet opprørsgeriljaen MEND i årene før han fikk amnesti i 2009. Ekpemupolo har blant annet blitt anklaget for å bruke de private styrkene han nå driver til å kreve beskyttelsespenger og angripe politiske motstandere til Goodluck Jonathan, den sittende presidenten.

De seks første torpedobåtene ble solgt til et britisk sikkerhetsfirma uten at korrekt bakgrunnskontroll ble gjort på hvem som faktisk hadde eierskap i firmaet. Etter at en etterforskning ble startet og forklaringer ble forsøkt kommet frem til, ble plutselig ett skip til oppdaget før jul, med videre avsløringer om at salget av denne eller de originale båtene ble forsøkt opphevet av norske myndigheter. Dagbladet har en egen samleside for saken. Og heller ble ikke noen båter forsøkt holdt igjen i Storbritannia der de var i havn for militære oppgraderinger før de dro uhindret ned til Nigeria og sin nye eier Ekpemupolo. Saken blir fremdeles nøstet opp, men ingen konsekvenser har vist seg så langt.

Categories: Nyheter Tags: